WhatsApp
Bulaşık makinesi nasıl temizlenir? 5 adımda tertemiz olsun

Bulaşık makinesi nasıl temizlenir? 5 adımda tertemiz olsun

Bulaşık makinesi nasıl temizlenir? Kabul edin, bulaşık makinenizi temizleyeli uzun zaman oldu. Bulaşık makinenizin kendi kendini temizlemesi gerekiyormuş gibi görünse de, gerçek şu ki kesinlikle bunu yapmayacak. 

 

BİRİKEN KİRLER KÖTÜ KOKU VE KÖTÜ ÇALIŞMAYA NEDEN OLUR 

Zamanla bulaşık makinenizde yemek parçaları, pislikler ve sabun köpüğü birikir ve bu da geride sadece hoş olmayan bir koku bırakmaz, aynı zamanda cihazınızın daha az etkili çalışmasına da neden olabilir. 

Bulaşık makinenizi, haftada bir silmeli ve en az ayda bir kez derin bir temizlik yapmalısınız. Hafif bir koku fark ediyorsanız veya bulaşıklarınız eskisi kadar temiz değilse, sirke ile yıkamayı deneyin. 

 

BULAŞIK MAKİNESİ NASIL TEMİZLENİR?

İşte “bulaşık makinesi nasıl temizlenir?” sorusunun yanıtı…

Bulaşık makinesi nasıl temizlenir

GEREKLİ MALZEMELER

  • Beyaz sirke
  • Karbonat
  • Sünger
  • Çok amaçlı temizleyici
  • Paslanmaz çelik temizleyici
  • Ilık sabunlu su

 

ÖNCE DRENAJI TEMİZLEYİN

İlk adım, gidere uzanmak ve bulduğunuz herhangi bir kalıntıyı temizlemek. Bulaşık makinenizin alt rafını dışarı çekin ve gidere sıkışmış yiyecek veya kalıntı olup olmadığını kontrol edin. 

Bu görev için lastik eldiven giymenizi tavsiye ederiz. Yiyecek kalıntılarını çıkarmak, bulaşık makinenizin daha hızlı boşalmasına ve bulaşıkların üzerindeki kalıntıları azaltmasına yardımcı olur.

 

BULAŞIK MAKİNESİ FİLTRESİNİ TEMİZLEYİN

bulaşık makinesi temizliği

Lavabonuzu sıcak sabunlu suyla doldurun. Ardından bulaşık makinenizin altındaki filtreyi çıkarın. Filtre temiz değilse bulaşıklarınız da temiz olmayacaktır. Aşağıdaki işlemleri yapmaya devam ederken filtreyi lavabodaki sabunlu su karışımına batırın.

NOT: Ağa veya plastik parçalara yapışmış herhangi bir parçacık varsa, her köşesini dikkatlice temizlemek için yumuşak bir diş fırçası kullanabilirsiniz.

 

BULAŞIK MAKİNESİNİ SİRKE İLE ÇALIŞTIRIN

Bulaşık makinenizi derinlemesine temizlemek için, üst rafınıza saf beyaz sirke ile dolu bir kap yerleştirin. Beyaz sirke, temizlik söz konusu olduğunda ciddi bir yardımcıdır ve kirleri yumuşatmak, kalan kokuları gidermek için mükemmeldir.

Bir fincan sirke ile bulaşık makinenizi deterjan veya sabun olmadan normal bir sıcak devirde (lütfen bulaşık koymayın) çalıştırın.

bulaşık makinesi temizliği

 

BEKLERKEN BULAŞIK MAKİNESİNİN DIŞINI SİLİN

Sirkeli temizliğin bitmesini beklerken, bulaşık makinenizin dışını silebilirsiniz. Kapak, tutma kolu, düğmelerdeki lekeleri ve kiri temizlemek için çok amaçlı bir temizleyici ve mikrofiber bez kullanın.

 

 

KARBONAT İLE BİR KEZ DAHA ÇALIŞTIRIN 

Sirke ile temizlik bittiğinde, bardağı üst raftan çıkarın. Daha sonra bir bardak karbonat alın ve bulaşık makinesinin alt rafına eşit şekilde serpin. En sıcak su ayarında (yine deterjansız) makineyi çalıştırın. Karbonat sadece sirkeyi nötralize etmekle kalmaz, aynı zamanda kalan kirlerin yerinden çıkmasına yardımcı olur ve koku giderici görevi görür.

Bulaşık makinenizin iyi çalışmasını sağlamanın en iyi yolu sık sık temizlemektir. Ayda en az bir kez derinlemesine temizlik öneriliyorTemizlerken, filtreyi ve içine sıkışmış yiyecek parçalarını kontrol etmeyi unutmayın.

 

BULAŞIK MAKİNESİNİN YAP’LARI VE YAPMA’LARI

Çatalların ucu yukarı mı yoksa aşağıya mı bakmalı? Peki tabaklar sağa doğru mu yoksa sola doğru mu yerleştirilmeli? Bulaşık makinesini yerleşimi ile ilgili kısa ipuçları işinizi kolaylaştırabilir.

bulaşık makinesi temizliği

Yapın: İlk olarak büyük parçaları yerleştirmekle başlayın. Böylece makinenin iç hacmini çok daha verimli kullanabilirsiniz.

Yapmayın: Tüm tabakları aynı yöne doğru dizmeyin. Tabakların iç yüzeyleri içe bakacak şekilde yerleştirilmeli. Dizilim küçük tabaklardan büyüklere doğru olmalı ki sprey tüm tabaklara yeterli miktarda ulaşabilsin.

Yapın: Bulaşıkları tiplerine göre dizin. Bulaşıkları cinslerine göre dizdiğiniz takdirde makineyi boşaltırken çok daha hızlı hareket edebilirsiniz. Örneğin kaseleri kaselerle, bardakları bardaklarla, çatalları tek bir çatal bölmesine koymak gibi. Ayrıca çatal-kaşık ve bıçaklarınızın sap kısımları yukarı bakacak şekilde yerleştirilmeli ki hem düzgün temizlenebilsin hem de olası kazaların önüne geçilebilsin.

Yapmayın: Makineye koymadan önce yıkamayın. Günümüz makineleri yeterince iyi temizlediği için bulaşıklarınızı yıkayarak koymanıza gerek yok. Bu fazladan su harcamanıza, enerji sarfiyatına sebep olacaktır. Sadece pirinç gibi bakliyat kalıntılarını özellikle temizlemeniz gerekir; çünkü filtrelerin tıkanmasına sebep olabiliyorlar.

0 Yorum

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için Üye Girişi yapmalısınız