WhatsApp
İba Kullanımı

İba Kullanımı

SÜS BİTKİLERİNDE YAPAY BÜYÜME DÜZENLEYİCİLERİN KULLANILMA AMAÇLARI

Kök Oluşumu ve Köklenmenin Başlatılması Oksinler, süs bitkilerinde KÖKLENMEYİ ARTIRMAK için kullanılan önemli bir hormondur.

Oksinler daha çok GÜÇ KÖKLENEN süs bitkilerinin köklendirilmesinde başarılı sonuçlar verir.

İndol Bütirik Asit (IBA) Naftal Asetik Asit (NAA) İndol Asetik Asit (IAA) bu grupta yer alan en önemli düzenleyiciler olmakla birlikte, pratikte en kullanılışlı olanı IBA’tir.

IBA’tir ve süs bitkilerinin köklendirilmesinin köklenmesinde yaygın kullanılmasının önemli nedenlerinden biri

1-4000 ppm gibi geniş bir konsantrasyon aralığında kullanılabilmesi ve TOKSİK ETKİSİNİN bulunmamasıdır. Süs bitkilerinde köklendirme çalışmalarında yapay düzenleyiciler genelde; Toz preperatlarla karıştırılarak veya Sıvı çözeltileri hazırlanarak uygulanmaktadır*** Sıvı çözeltiler şeklinde köklendirme amacıyla büyüme düzenleyicilerin uygulamasında çoğunlukla 3 yol izlenir.

1-Düşük konsantrasyonlu çözelti yöntemi (1-80 ppm): Köklendirilecek süs bitkisi aksamının (otsu veya yumuşak dokulu) uzun süreyle (1-23 saat) çözelti içinde bırakılması

2-Yüksek konsantrasyonlu çözelti yöntemi (100-500 ppm): Köklendirilecek süs bitkisi aksamının (otsu veya yarı odunsu) kısa süreyle (10-15 saniye) çözelti içinde bırakılması

3-Çok Yüksek konsantrasyonlu çözelti yöntemi (500-10 000 ppm): Köklendirilecek süs bitkisi aksamının (yarı odunsu veya odunsu) çok daha kısa süreyle (1-5 saniye) çözelti içinde bırakılması Karanfil, Krizantem, Sardunya, Atatürk Çiçeği gibi aslında kolay köklenebilen süs bitkilerinde, yüksek ticari değere sahip oldukları için

KÖKLENME SÜRESİNİ DAHA DA KISALTMAK amacıyla çoğu zaman büyüme düzenleyiciler kullanılabilmektedir. IBA ve NAA süs bitkilerinin köklendirilmesinde yaygın olarak kullanılırlar. Diğer taraftan 2,4 D’nin çok düşük konsantrasyonları köklendirmede kullanılabilir ancak köklendirme sonrasında sürgün oluşumunu kısmen geciktirdiği için pek tercih edilmemektedir.

Karanfil, Krizantem ve Atatürk Çiçeği’nin köklendirilmesinde; 1000-5000 ppm düzeylerinde IBA (TOZ PREPERATA KARIŞTIRILARAK) uygulanabilir.

Kolay köklenen süs bitkileri için; 3-20 ppm IBA (Düşük konsantrasyonlu çözelti yöntemi)

Zor köklenen süs bitkileri için; 20-200 ppm IBA (Yüksek konsantrasyonlu çözelti yöntemi)

Otsu ve Odunsu bitki aksamlarının köklendirilmesinde; 500-10 000 (Çok yüksek konsantrasyonlu çözelti yöntemi) başarıyla kullanılabilir. IBA ÖZELLİKLE YAPRAK ÇELİKLERİNİN KÖKLENDİRİLMESİNDE ETKİLİ OLAN BİR HORMONDUR.

 

https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/92797/mod_resource/content/0/KONU-13.pdf

0 Yorum

Yorum Yap

Yorum yapabilmek için Üye Girişi yapmalısınız